Iharosberény a középkorban
A település alapítása a Koppány lázadását megelőző, vagy azt követő időszakra tehető. Alapítói feltehetően a központi hegemóniát megteremteni szándékozó fejedelmi törzs vezetői (Géza vagy István) által rendfenntartó, a törzsi szállásterületek közötti mozgást ellenőrző céllal letelepített kabar, besenyő gyepűőrzők lehettek.

Somogy a középkorban apró falvakkal betelepített, virágzó táj. Belső-somogy mint királynői uradalom külön igazgatási egység, Segösd vármegye. Sokszor itt időzött a királynői sőt a királyi udvartartás is.

A táj és az itt élők története hányattatásokban gazdag: Segesd érintésével menekült Dalmácia felé IV.Béla a tatárok elől, az ő hospesek számára kiadott szabadalomlevele az első írásos emlék "Villa Beryn"-ről 1264-ből, melyben meghagyta, hogy a segösdi ispánnak (és kíséretének) évente egyszer ebédet és vacsorát tartoznak adni.

A török pusztítás korán elérte és keményen sújtotta a vidéket. Váraiban (Babócsa, Csurgó, Szenyér, Berzence...) melyek Kanizsa és Szigetvár védőrendszerébe tartoztak, végvári harcok folytak. A szomszédos Pogányszentpéter bencés kolostorát feldúlta a török (Klastromdomb), a berényi erdőkben a hozzá vezető egykori utat ellenőrző földvárak nyomai ma is jól kivehetők (Kisvár, Nagyvár, Törökhagyás).

A lakosság elmenekült, erdőkbe futott, elpusztult. Somogyban több száz középkori falu tűnt el így. A táj elvadult, mocsaras völgyek borították a megyét.

A vidék újranépesedése nagyarányú népmozgással, telepítésekkel történt: a megmaradt népesebb falvak is bocsátottak ki rajokat, a töröktől jobban megkímélt országrészekből is érkeztek telepesek. Sok idegen érkezett, horvátok, szerbek, németek, tótok.

A falu (ahogy akkor mondhatták: "beren") az idő vad forgatagában élte hétköznapjait, bár többször is helyet változtatott és gazdát cserélt: kezdetben királynői birtok, melyet 1268-ban Mária királyné Iharos fia Györgynek adott, aki azt a "királyné berényi népeinek" átengedte. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint plébániája volt. 1373-1481. között a laki Thúz családé, az 1848-1500-as években is Lak (a mai Öreglak) tartozékaként említették meg. 1550-ben Nádasdy Tamás, 1598-99-ben Török István és Gerery Bertalan voltak a földesurai, 1626-27-ben Ráttky Menyhért birtoka. Az 1660. évi pannonhalmi dézsmaváltság jegyzékben Sárkány Miklósné jószágaként szerepelt. 1715-ben a Kisfaludyaké.

1726-tól az Inkey család tulajdona, itt építette fel az iharosberényi ág kastélyát és uradalmi központját Inkey Gáspár.Kiadó épület
2017.05.09.

Iharosberény Önkormányzata az Iharosberény, Kanizsai u. 1. szám alatti, frekventált helyen, a 61. főközlekedési út körforgalma és a benzinkút mellett lévő, parkolóval, beépíthető tetőtérrel rendelkező, 88 m2 alapterületű épületét bérbe adja vendéglátóipari vagy kereskedelmi hasznosításra.
Érdeklődni: tel: 30/9100-221, Zsirmon Endre polgármesternél
Határvadász toborzó
2017.02.16.

Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának állományába JÁRŐRTÁRS beosztás betöltésére! Pályázatra cselekvőképes, 18. életévüket betöltött, érettségivel rendelkező, magyar állampolgárságú személyeket várnak. A Rendőr-főkapitányság munkatársa 2017. február 21-én 10 órai kezdettel az iharosberényi Polgármesteri Hivatal helyiségében tájékoztatást tart az ügyben, minden érdeklődőt tisztelettel várnak.
Szűcs Béla Albert könyvbemutatója
2016.11.08.

Szűcs Béla Albert, Petőfi-díjas újságíró, 1934.december 9-én született Fonyódon. 1962-től foglalkozik újságírással. 1989-ben megalapította az Ácsi Fórum című konzervatív, polgári havilapot, melynek szerkesztője, főszerkesztője volt két évtizedig. A Magyar Újságíró Közösség ( MÚK ) Komárom-Esztergom Megyei Tagozatának elnöke. Számottevő a helytörténeti munkássága. Ács város krónikása. Megjelent több portré- és interjúkötete. Személyes élményeit írta meg az 1956-os forradalom és szabadságharc vidéki eseményeit bemutató könyveiben. 100 tablóból rendezett Kossuth Tárlatot 2008-ban a komáromi Monostori Erődben. Kossuth Lajos életútjának állomásait megidéző kiállítás a saját és családja gyűjteményéből állt össze. 2008-ban megrendezi lakóhelyén, Ácson „A XX. század - a magyar és külföldi sajtó tükrében” című nagyszabású kiállítást.
Kitüntetései:
2007 - Magyar Köztársaság Érdemrendje
2009 - Petőfi Sándor Sajtószabadság Díj
2012 - Iharosberényért Emlékplakett
2014 - 56-os Hűség a Hazához Érdemkereszt
2014 - Iharosberény Díszpolgára
Közvilágítási hibabejelentő
2016.08.31.

Iharosberény településen a közvilágítás meghibásodott lámpatastjeit az ENERIN javítja. A közvilágítási hibák közvetlenül bejelenthetők a www.kozvilhiba.hu elektronikus felületen elérhető KOVIKA Közvilágítás hibabejelentő portálon.
Szemétszállítási díj visszatérítés
2016.08.31.

Iharosberény Község Önkormányzata a szemétszállítási díjat határidőre befizetők részére visszatérítést nyújt az ürítés díjából: 60 literes edényzet esetében 60,-Ft/ürítés, 80 literes edényzet esetében 80,-Ft/ürítés, 120 literes edényzet esetében 100,-Ft/ürítés nagyságrendben. Az első félévi számlák utáni visszatérítést a befizetést követően augusztus 1. és szeptember 20. között, a második félévi számlák utáni visszatérítést január 20. és február 10. között lehet igényelni a Közös Önkormányzati Hivatalban, a számla és a befizetést igazoló bizonylat csatolásával.
Tanévkezdési támogatás
2016.08.31.

Iharosberény Önkormányzatának Képviselő-testülete kérelemre 15.000 Ft összegű utalvány formájában tanévkezdési támogatást nyújt az Iharosberényben bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt tartózkodó óvodába járó gyermekek, valamint nappali tagozaton, általános iskolában, közép-és felsőfokú tanintézményben tanulók részére.
A kérelem benyújtására 2016. szeptember 20-ig van lehetőség, tanulói jogviszony igazolásának csatolásával.

ÜGYFÉLFOGADÁS VÁLTOZÁS
2016.03.04.

Az Iharosberényi Közös Önkormányzati Hivatalban a március 15-i ünnepnap és az EON által jelzett áramszünet miatt munkarend átcsoportosítás történt. 2016. március 5-én, szombaton és március 16-án, szerdán nem lesz ügyfélfogadás.
Farsangolók a médiában
2016.02.08.

Média rovatunkban hamarosan megtekinthetők lesznek 2016 berényi farsangi rendezvényeinek videói.
Újra működik a BerényiTV
2016.02.08.

A kultúrház felújítása miatt az elmúlt hónapokban szünetelt a BerényiTV szolgáltatása. A technikai akadályok a napokban elhárultak, így a települési helyi információs csatorna újra üzemel: 24 órás képújsággal, kedden és csütörtökön 20 órától a megszokott esemény összefoglalókkal jelentkezik a BerényiTV. A helyi adás vételéhez nézőinknek be kell állítani készülékeiket az S21 csatornára, a 303.25MHZ frekvenciára.
Nézze meg videón, mi történt a faluban!
2012.11.10.

Honlapunkról megnyithatja a települési rendezvényekről készült rövid videókat. A cikkek címe alatt keresse a kék színnel jelölt -Videóhoz kattintson a szövegre!- feliratot.
A teljes terjedelmű anyagokról DVD másolatot kaphat a Kultúrházban!